4.300 euros no són res

El passat dijous per la tarda la PAH de Sabadell es va tancar a una oficina d’Unnim per demanar la dació en pagament per l’Ahmed i la seva família. El banc va oferir una dació parcial, per la qual, dels prop de 74 mil euros que devia l’Ahmed, només n’hauria de pagar 4.300. Però aquesta família de Torre Romeu sobreviu amb els 420 euros mensuals de la prestació de l’atur de l’Ahmed, així que fer front al deute de 4.300 euros els hi era tan impossible com al de 74.000. Per més que la xifra variés bastant, no evitaria que l’Ahmed anés a parar als fitxers de morositat i se li embargués la nòmina quan en tornés a tenir una i no pogués mai més comprar una rentadora a terminis o contractar una línia de telèfon, per exemple. Així doncs, la PAH va dir que o el banc acceptava la dació total o no marxarien.

Els activistes de la PAH, efectivament, no van marxar. Van passar 24 hores, i després tot el cap de setmana, fins que la nit de diumenge els va treure de l’oficina un gran desplegament de Mossos d’Esquadra. La indignació, per suposat, va córrer per la xarxa i la PAH va convocar #EscracheUnnim (tot i que no és ben bé escrache, com han remarcat @galapita o @mcmihail), concentracions davant les oficines d’Unnim (o en el seu defecte BBVA) a tot l’Estat. El resultat s’ha fet notar. Alguns exemples:

 

 

Moltes oficines d’Unnim no han obert en el seu horari habitual i l’entitat ha cridat la PAH ràpidament a negociar. I s’han posat durs en la negociació; si havien de ser cinc negociant, no han acceptat cap concessió:

El resultat de la negativa d’Unnim ha estat, per davant de tot, una nova experiència d’empoderament per la PAH. No només han comprovat que poden ocupar una oficina durant dies com a mesura de pressió (no només acampar a la porta, com havien fet habitualment), sinó que han vist com el fet que els facin fora no els fa perdre.

Avui a la negociació no només han concedit la dació a l’Ahmed, sinó també un lloguer social de 120 euros al mes. En realitat, com explica el Pau Rodríguez i passen per alt molts mitjans, segueix tractant-se d’una dació parcial. Una part del lloguer serà destinada a pagar els 4.300 euros, que quedaran saldats en cinc anys. Per tant, en aquesta operació el banc haurà cobrat el que trobava necessari de la hipoteca i s’emportarà un petit benefici pel lloguer del pis, que d’altra manera, hagués quedat buit i tancat a l’espera de temps més pròspers.

La pregunta és:

Li ha sortit a compte a Unnim-BBVA exigir aquests 4.300 euros?

La resposta em sembla clara: de cap manera. La imatge del banc (que és una cosa que els té molt preocupats, últimament) ha rebut un cop molt dur i la PAH ha passat per una experiència molt empoderadora. De fet, @albertmartnez assegura que només l’operatiu policial de diumenge ja va costar uns 5.000 euros. Però és que, a més, aquests diners són una minucia pel banc.

La gent de la PAH de Sabadell, extenuada després d’uns dies tan intensos, només m’ha pogut donar dades aproximades sobre la hipoteca de l’Ahmed. El pis li va costar al voltant de 80.000 euros. La quota de la hipoteca estava al voltant dels 550 euros al mes. Si l’ha estat pagant durant 10 anys, calculem que ha pagat uns 66.000 euros. Actualment devia 74.000 euros al banc. Ho podem resumir així:

Ahmed-hipoteca2

Si hagués pogut pagar el total de la hipoteca, l’Ahmed hagués pagat 140.000 euros per un pis valorat en 80.000 quan el va comprar. El 43% haguessin estat els beneficis pel banc. Segons Elvi Mármol, de la PAH, Unnim li demanava 4.300 euros per la dació parcial perquè “segons els seus càlculs era el que havien de cobrar per no perdre diners”. Aquí hi ha alguna cosa que no quadra (i agrairé si algú me la pot aclarar). O les dades sobre la hipoteca de l’Ahmed, pel fet de ser aproximades, donen una suma errònia, o Unnim considera que no té pèrdues amb un valor inferior al total de la hipoteca. En qualsevol cas, amb la dació total el banc hagués “perdut” diners, però veient el resultat, passar per alt aquests 4.300 euros haguessin estat ben invertits, sobretot tenint en compte els beneficis de l’entitat amb tantes hipoteques en les que s’han pagat tants interessos com els que se li demanaven a l’Ahmed.

De fet, he intentat esbrinar els beneficis de BBVA (al qual ara pertany Unnim) el passat 2012. La nota de premsa de l’entitat és una mica confusa per aquells que no som especialment entesos en temes econòmics. Diu així:

BBVA ganó 1.676 millones de euros en 2012, un 44,2% menos que el año anterior, una vez completadas todas las provisiones del ámbito inmobiliario en España. Sin tener en cuenta dichos cargos ni el impacto positivo extraordinario generado por la incorporación de Unnim, el beneficio ajustado fue de 4.406 millones de euros (-2,2% interanual).

He optat per agafar la xifra més baixa. Amb aquestes dades, a veure si sabeu trobar el deute de 74.000 euros de l’Ahmed entre els beneficis de 1.676 milions d’euros de l’entitat (representats pel rectangle, no només la superfície de les lletres):

AhmedNo el trobeu? Però si està aquí! Vestit de verd, amb la samarreta de la PAH… Però cap problema, us ho amplio:

Ahmed-ampliat

És petit, oi? Doncs és la quantitat que ha convertit Unnim-BBVA en l’enemic del dia i ha portat reaccions com aquesta:

Jo d’ells em posaria a fer números…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *